4. Ženska Gitarijada (ŽEGA)

U petak 07.07. s početkom u 21:00h čast nam je pozvati Vas na 4. Žensku gitarijadu ( ŽEGA ) na kojoj će nastupiti kantautorice:
Gordana Marković
Pava
Elis Lovrić
Evo i nešto više o kantautoricama:
GORDANU MARKOVIĆ publika je do sada upoznala kao izvođačicu u HRT-ovoj emisiji „A strana“, kao polovicu dua Auguste (s kojim je objavila dva albuma i ostvarila nominaciju za Porin), a od 2019. djeluje i kao samostalna kantautorica. U 2020. godinu objavila je svoj prvi samostalni autorski album „Obrisi“. Osim rada na autorskom materijalu, Gordana u svom repertoaru izvodi jazz i pop standarde, sinkronizira crtane filmove, a nastupila je i kao dio ansambla mjuzikla „Pacijenti“. Marljivo radi na novim autorskim materijalima, te je u prvoj polovici 2023. godine izdala čak dva autorska singla “Niti” i “Prazan list” s kojima najavljuje novi, u potpunosti kantautorski album, koji će biti objavljen na jesen 2023. godine.
Poslušajte GORDANU MARKOVIĆ na Youtube-u: https://www.youtube.com/watch?v=idGHj4nEF_I…
PAVA, svježe lice hrvatske glazbene scene, svojim trećim solističkim koncertom najavit će početak rada na drugom studijskom albumu. U Malom pogonu Tvornice kulture, mjestu gdje je glazba uvijek dobrodošla, Pava će nastupiti uz svoj prateći bend talentiranih glazbenika i goste iznenađenja. Izvest će singlove poput “Kraj mene” koji se već nakon prvog tjedna emitiranja našao pri vrhu HR TOP 40 liste najemitiranijih singlova, “Slobodan”, “Ponekad” i ostale pjesme s albuma prvijenca ‘Prvi koraci’.
Uz svoj autorski rad izvodit će i hitove svjetske i domaće glazbene scene izvođača poput Duffy, Amy Winehouse, Josipa Lisac, Jinx i mnogih drugih. Mlada kantautorica posebno uživa pod svjetlima bine u interakciji s publikom gdje pažnju osvaja svojim vokalom, glazbenom vještinom i osmijehom – više nego dovoljan razlog da ne propustiš ovaj koncertni događaj.
Poslušajte PAVU na Youtube-u: https://www.youtube.com/watch?v=FPhYeYjbXsI…
ELIS LOVRIĆ kantautorica je i glumica iznimne emocionalne snage. Piše, sklada, aranžira, producira i samostalni je izdavač svoje glazbe i poezije. Govori pet i pjeva na deset jezika, na koliko su
do sada prevedene njezine pjesme. Vrelo njezine inspiracije labinjonska je cakavica, najstariji hrvatski dijalekt u Istri koji uglazbljen u njezinim autorskim skladbama postaje svevremenski izraz ljudskih osjećaja. Nastupima u cijelom svijetu Elis promovira vrijednosti kantautorskog stvaralaštva i kulturnu baštinu svog rodnog poluotoka i cijele Hrvatske.
Osim tri albuma (Merika 2017., O canto da Istria 2018. i Kanat od mora 2021.) izdala je knjigu stihova i kratke proze na labinskoj cakavici prevedenu na standardni hrvatski, japanski i portugalski
jezik. Ujedno su to i prve ikad na svijetu izdane labinjonsko-japanske i labinjonsko-portugalske knjige.
Zadnji album, uz poznate uspješnice Sretno ti bilo, Od kad te poznon, Kova je nasa, sadrži i nove skladbe te piano verziju Elisine osobne himne Labinu i Rapcu – Kanat od mora.
AMBASADORICA MATERINJEG JEZIKA
U studenome 2019., labinjonska je cakavica službeno dobila titulu zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.
Elis je tome dala veliki doprinos te ju je gradonačelnik Labina proglasio ambasadoricom labinjonske cakavice, a Grad Labin joj je počasno posvetio stepenište u Srednjoj školi Mate Blažine na
kojemu su ispisani stihovi njezine pjesme Kolor. 26. listopada 2022. postala je prva hrvatska kantautorica koja je pjevala u EU Parlamentu u Briselu. Svojom izvedbom je ujedno predstavila i međunarodni festival umjetnosti i tolerancije LaBina čije je zaštitno lice 2023. godine.
2018. godine dodijeljena joj je nagrada Istriana za doprinos kulturi Istarske županije, a 2021. nagrada Jurina i Franina za besidu – za poseban doprinos promicanju istarskog dijalektalnog stvaralaštva.
GLAZBENI FESTIVALI I NAGRADE
Dar koji posjeduje i žar kojim izvodi svoje skladbe prepoznati su i nagrađivani na glazbenim festivalima. Njezine su skladbe triput izabrane za finale izbora hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije te
ih je izvela na DORI 2019. (All I really want), 2020. (Jušto) i 2022. (No war). Nastupila je 2018 na Splitskom festivalu s pjesmom Sretno ti bilo. Pjesmu Škanjet, kojom se u kolovozu 2022. predstavila na 25. Večerima dalmatinske šansone, direktor festivala Branko Viljac proglasio je najluđom pjesmom u povijesti Šansone. Na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku osvaja 3 nagrade:
– 2021. – 1. nagrada stručnog žirija za skladbu Brodolom
– 2020. – nagrada za najbolje kantautorsko djelo – pjesma Je ča je
– 2019. – 2. nagrada stručnog žirija za skladbu Od kad te poznon.
Ostale glazbene nagrade:
– 2019. – godišnja nagrada Music pub za kantautoricu godine
– 2018. – nagrada za najbolji tekst za pjesmu Se ti vol na Festivalu
dell’Istroveneto u Bujama
– 2018. – nagrada za najbolju interpretaciju za pjesmu Se ca je na
ČAnsonfest festivalu u Kastvu.
Poslušajte Elis Lovrić na youtube-u: https://www.youtube.com/watch?v=As3gDqu1mSg…
Ulaz je 5€.
Vidimo se na 4. ŽEGI!

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *