Alternativa Nema Alternativu

Dom Kulture, Kistanje

Alternativa Nema Alternativu

S velikim zadovoljstvom najavljujemo i pozivamo vas da nam se pridružite na velikom koncertu u Kistanjama, pod nazivom Alternativa Nema Alternativu koji će se održati u Subotu, 18. 03. s početkom u 21h u Domu kulture, uz nastup dva zagrebačka benda Antenat i Kazan, te domaće klape Zvono. Svi posjetitelji moći će svoje ulaznice kupiti u pretprodaji u Kninu (Cafe Bar A3) i u Šibeniku (klub Azimut) po cijeni od 30 kn. Vrijedi istaknuti da svi posjetitelji koncerta iz Knina i Šibenika imaju osiguran besplatan prijevoz (dovoljan je samo pokaz ulaznice za koncert) autobusom do mjesta održavanja koncerta i povratak nakon završetka koncerta. Polasci su na dan koncerta i to u Kninu s glavnog kolodvora u 20:00h, a u Šibeniku s autobusnog kolodvora u 19:30h. Sigurnost gostiju nam je uvijek na prvom mjestu!

Nešto više o gostima iz Zagreba:

Kazan je sedmeročlani bend iz Zagreba koji izvodi glazbu inspiriranu tradicijom Hrvatske i Balkana. Priču o Kazanu nemoguće je ispričati bez spominjanja etnOrkestra, projekta koji je nastao 2010. kao rezultat želje glazbenika koji su sudjelovali na etno radionicama diljem svijeta za zajedničkim projektom. Nakon nekoliko godina u kojima je etnOrkestar izvodio glazbu iz cijeloga svijeta, pojavila se potreba za autorskim izričajem pa je etnOrkestar prerastao u Kazan. Od svojih je početaka Kazan stavio naglasak na izvedbu tradicijskih pjesama s područja Hrvatske i Balkana, ali i potpuno autorske kompozicije skladane u tom duhu. Uz nastupe po različitim klubovima i festivalima Kazan je prošle godine objavio i svoj prvi studijski materijal. Kazan trenutno radi na novom materijalu.

Kazan su:
Marijela Bagarić – vokal
Romina Host – violina
Tatjana Bijelić – flauta
Danijel Maoduš – gitara
Zvonimir Mikulandra -gitara
Mario Bandić – udaraljke
Marin Rebić-bas, kontrabas

Bend Antenat osnovala je 1997. godine skupina prijatelja iz zagrebačkog kvarta Špansko. Počeli su kao standardni rock-kvartet s bubnjem, basom, gitarom i vokalom, a s vremenom se postava širila, mijenjajući glazbene stilove. Bend je sve više nastupao, profilirajući vlastiti glazbeni izričaj koji danas nazivaju – subreggae. Subreggae kao pojam izmislio je sam bend Antenat, zbog izbjegavanja komplikacija u objašnjavanju kombinacije stilova glazbe koju sviraju. U njemu su sadržani različiti utjecaji, od reggaea i duba, preko ska i punka, do world-music elemenata, a svaki član benda sa svojim instrumentom pridodaje toj mješavini i nešto svoje: bubnjevi žestinu punk-rocka, brass-sekcija reggae i jazz atmosferu, gitare psihodeličnu notu, klavijature atipičnu harmonizaciju koja podsjeća na sedamdesete, a udaraljke afro-ritmove. Za subreggae vole reći da je to jedna velika glazbena heterogena masa u homogenom izdanju.

2003. godine Antenat zauzima istaknuto mjesto na hrvatskoj underground glazbenoj sceni, nakon zagrebačkih nastupa na “Punk-Reggae Fiesti” u Močvari, te kao predgrupa britanskom bendu King Prawn u KSET-u. U dvanaest godina postojanja, a posebno u proteklih šest koncertno vrlo aktivnih godina, Antenat je održao više od 300 koncerata po klubovima i festivalima diljem Hrvatske te u inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Njemačka; Kulturschock-Festival u Berlinu; Exchange Tour po Francuskoj i Italiji, u organizaciji francuske udruge “Alors, on le fait…?!”, itd.). U ožujku 2006. objavili su prvi album “Subing” (CD, Kingston Records), a drugi album “Karavana” izašao je u svibnju 2008. (CD + dvostruki LP, Dirty Old Label). Album “Karavana” snimljen je u zagrebačkom studiju “Element”, a producirali su ga Erol i Shot iz benda Elemental. “Karavana”, koja je odmah nakon izlaska promovirana na koncertu pred prepunim zagrebačkim klubom “Pauk”, proglašena je najboljim albumom u 2008. godini po izboru čitatelja na portalu Terapija.net.

Bend ima deset članova, od kojih neki istovremeno sviraju i u nekim drugim grupama: Nenad Kovačić – vokal i udaraljke (udaraljke – Afion i Naš mali afro bend), Boris Vidošević – gitara, Marko Fiket – gitara, Davor Barišić – bas gitara, Marko Gajer – klavijature (balafon – Naš mali afro bend), Ivan Škvorc – saksofon (vokal – gospel zbor The Messengers), Ivan Marincel – trombon (bubnjevi – Karlo Slavikovski kvartet), Vladimir Novak – truba, Bojan Horvat – bubanj, Marin Kobešćak – efekti, ton majstor.

Antenat je prvenstveno ekipa prijatelja, koja svojim zajedništvom, muzikom i osviještenim tekstovima pjesama (na hrvatskom i engleskom jeziku) šalje poruku koju možda najbolje ilustrira pjesma “Ima nas dovoljno (… vrijeme je povoljno)”, koja se može shvatiti i kao himna dobrom raspoloženju i kao poticaj na društveni angažman. Publika je sve to prepoznala pa vjerno podržava bend već dugi niz godina, kao i brojni prijatelji koji čine šarenu karavanu i prate bend iz koncerta u koncert.