Koncert: Veja & Čipkice

Kninska Tvrđava, Knin

Kao što smo već ranije i najavljivali, u subotu, 26.08.2017. u goste nam dolaze dva izvrsna etno benda – Veja i Čipkice. Savršen spoj vrhunskog tradicionalnog zvuka s prekrasnim ambijentom naše tvrđave je najbolja moguća garancija za odličan provod. Događaj počinje u 21:30h, a ulaz je besplatan. Koncert organizira Grad Knin u suradnji s udrugom Atribut.

Plakat:

Cipkice

Nešto više o gostima:

VEJA

Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjm istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenje iste u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Veja je do sada održala 50-tak nastupa u Hrvatskoj ali i u susjednim zemljama. Članovi Veje su: Goran Farkaš, Marko Pernić, Ljuban Rajić, Sebastijan Demark, Marijan Jelenić i Saša Farkaš. Od koncerata koji su nam ostali u pamćenju izdvajamo nastupe na festivalu Ethnoambient u Solinu, TradInEtno festival u Pazinu te FolkHistria festivalu u Kopru. Veja je do sada imala 3 inozemne turneje i to: u Francuskoj gdje se posebice izdvojio nastup u poznatom jazz klubu u Parizu “New Morning” gdje smo bili odlično prihvaćeni od publike i pohvaljeni od strane medija i struke. Archeo.s turneja koja je obuhvatila Hrvatsku, Italiju, Albaniju i Grčku). Te posljanja turneja koja nas je odvela do Estonije gdje smo nastupili i na poznatom Viljandi Folk music festivalu.

Tradicijska glazba istarskog poluotoka njihov je glavni motiv i nadahnuće koje im daje energije kako bi se u mnoštvu studentskih i radnih obveza uspjeli posvetiti i glazbenom stvaralaštvu i publici prenijeti vlastiti doživljaj glazbe koja je pokretala, vedrila i osnaživala njihove roditelje, bake i djedove.  Možda bi se preci članova grupe Veja isprva začudili načinu na koji njihovi potomci danas koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku i gitaru uz bas gitaru, djembe i cajon, ali bi s vremenom prihvatili činjenicu da se sve mijenja, a time i raste, a sve što raste – živi, nadahnjuje i pruža nove prilike za nova stvaralaštva.

Poslušajte Veja – Črni Orko

ČIPKICE

Uzmite ljubav prema glazbi, nepresušnu znatiželju i želju za otkrivanjem novih svjetova, sve to dobro izmiješajte i izmućkajte i što ste dobili? Čipkice – mali etno ansambl sačinjen od desetak svestranih djeva koje vole svoje i poštuju tuđe, i poštuju svoje i vole tuđe.

Čipkice su svoje putovanje započele 2008. godine na radionici sevdaha nakon koje se izrodila ideja o osnivanju ansambla koji bi izvodio tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta. Pod vodstvom maestre Lidije Dokuzović, inače renomirane etno glazbenice i vokalistice Afiona, Čipkice svoj repertoar uče na raznim radionicama tradicijske glazbe, ali i učeći jedne od drugih, a izvode ga a cappella i uz glazbenu pratnju. Razni festivali, kulturne i humanitarne priredbe prigode su u kojima su Čipkice uvijek rado viđene gošće s kojima svijet možete obići, ne u 80 dana, već u svega par pjesama. I to bez putovnice.

Čipkice često i rado surađuju sa srodnim bendovima i glazbenicima kao što su Afion, Le Zbor, Kenkedenke, Naš mali afro bend, Vuge, Allan Skrobe (gitara), Tea Selaković (didgeridoo), Ivan Raić (đembe).

Na brojnim radionicama šire svoje znanje o tradicijskoj glazbi iz raznih dijelova svijeta od vrsnih stručnjaka te glazbenica i glazbenika. O istarskoj tradicijskoj glazbi učile su od Daria Marušića, o makedonskoj od Gabriele Januševske. Allan Skrobe prenio im je znanje o skandinavskoj tradicijskoj glazbi, a Aleksandra Namjesnik o onoj balkanskoj.

Djevojke iz Čipkica svojim radom nastoje prenijeti i upoznati publiku s ljepotom različitosti kultura i melodija, koju i same, stvarajući zajedno, putem otkrivaju. Isto tako, veseli ih pjesmom pomoći humanitarnim zbivanjima, promociji kulturnih dobara i manifestacijama s ciljem promicanja tolerancije i međuljudskog poštivanja. Zato često sudjeluju na humanitarnim koncertima i podržavaju različite humanitarne i aktivističke inicijative. Draga su im gostovanja na koncertu Afiona za Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba u KD Vatroslav Lisinski, manifestacije u sklopu Zelene akcije, akcija „Ne damo Varšavsku“, ChilliBar Live! za dječji vrtić Radost u Dardi, nastupi u domovima za starije i nemoće osobe ili VašAR(T) humanitarni buvljak.

Glazbeni nastupi Čipkica podrazumijevaju suradnju sa svim umjetničkim institucijama kao i sudjelovanje na otvorenjima zanimljivih događaja poput izložbi, promocija knjiga ili drugih kulturnih i humanitarnih zbivanja. Dosad broje 43 nastupa.

Poslušajte Čipkice – Oj Dodole Mili Bože