Svirka je u petak – Jazz duo: Melita Lovričević & Mario Igrec

U petak 04.06.2021. s početkom od 20:00h u voćnjaku iza cluba A3 održat će se još jedna svirka u petak, ovoga puta uz Jazz Duo – Melita Lovričević & Mario Igrec.
Ulaznice su u pretprodaji svakim danom od ponedjeljka od 15:00h po cijeni od 20kn.
Melita Lovričević:
Vokalistica i glazbenica, Melita Lovričević sa svojom glazbom kontinuirano isprepliće različite žanrove od klasike do jazza, elektronike i etna. Na sebe je prvi put javno privukla pozornost kao finalistica “Mladih nada jazza” platforme jazz.hr festivala ”Marjan Marjanović”, no to nije slučajnost. Melita, kao dijete glazbene pedagoginje, jako rano započinje svoj put sa glazbom, koji od malih nogu zapravo nikad ne prestaje. Svoju edukaciju je započela je u “Glazbenom Učilištu Elly Bašić”, prvo svirajući flautu pod Olgicom Pavičić a zatim klavir uz mentorstvo profesorice Minje Kolak.
Također završava Management na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu uz razmjenu u Barceloni sa posebnim interesom za management u kulturi, te srednju školu za ritmiku i ples ”Ana Maletić”, također u Zagrebu.
Sa istraživanjem i napredovanjem nastavlja putem brojnih seminara i raznih workshop radionica (Grožnjan 2008, 2010; Rock Akademija u Zagrebu 2007–2010), te putem rada sa brojnim inspirativnim mentorima (Mirela Brnetić, Lela Kaplowitz Scat Circle, Deborah Carter, Carol Cass, Lisa Popeil, Sheila Jordan, Jazz lab radionice…) te preko nastupa sa profesionalnim zborom KUD INA pod vodstvom maestra Bojana Pogrmilovića. Također 2014. prisustvuje radionicama na Montreux Jazz Festivalu (Jerry Léonide , Susanne Abbuhel/University of Music Lausanne (HEMU), Laura Mvula, Liz Wright). Uz to upisuje online i završava pojedine kolegije na Berklee College of Music za jazz improvizaciju, vokalnu tehniku i kompoziciju. Dodatno završava trogodišnji studij za Waldorfsku glazbenu pedagogiju, te dvogodišnje usavršavanje pri HUM (Hrvatska udruga muzikoterapeuta).
Nastupa na brojnim jazz i glazbenim festivalima i ciklusima u Hrvatskoj poput Liburnia jazz festival (Opatija), Last Minute Open Jazz Festival (Bale), Jazz in Lap (Rovinj), IN Music festival (Zagreb), Siscia jazz festival (Sisak), Strana B (Tvrđava Barone, Šibenik), Orsula fest (Dubrovnik), GKL jazz (Split). Sa autorskim sastavom More Love Ensemble uspješno nastupa u Kini i Africi.
Smjernice prema profesionalnom glazbenom putu pronalazi kroz suradnju sa brojnim renomiranim jazz glazbenicima i sastavima isprva u Hrvatskoj, a zatim i u inozemstvu, te uspješnim glazbenicima mlađe generacije.
Iz daljnjeg kreativnog i glazbenog rada nastaje i vlastiti gypsy jazz i swing bend Mel&Thunders u kojem ostvaruje suradnju sa renomiranim hrvatskim glazbenicima Mariom Igrecom, Mladenom Barakovićem, Julijem Njikošom te Brankom Ovčarićem, Jurom Vrandečićem… Vlastiti izričaj među ostalom nalazi kroz pisanje autorskih tekstova na skladbe virtuoznog osnivatelja gypsy jazz-a – Djanga Reinhardta te sastav snima i CD ”Thunder jam session”.
Surađuje (kako studijski tako koncertno) sa Big Bandom Hrvatskog Glazbenog Zavoda, Tamburaškim orkestrom Hrvatske Radio Televizije, Royal Garden Blues Dixieland bandom, Django Jet Gypsy Swing Bandom te brojnim stranim umjetnicima u domeni jazz, swing etno i fusion glazbe.
Odnedavno započinje i vokalnu suradnju kao član jedinog Kletzmer benda na ovom području, Jewsers.
Svoj izričaj pronalazi i u autorskom sastavu ”More Love Ensemble” kojeg osniva zajedno sa klaviristom Petrom Ćulibrkom i bubnjarom Enosom Kuglerom 2016. godine. Sastav potpisuje i izdaje svoj prvi album crossover glazbe ”More Love to Tchaikovsky”, te izdaje i prvi autorski album ”Waking up”, oboje za izdavača Aquarius Records. Oba albuma priznata su i od strane struke, i publike, te ih izvode na renomiranim festivalima, kulturnim institucijama.
Autorski i kreativno začetnica je i benda elektronske eksperimentalne glazbe Transonik, sa kojim također izdaje album. Djeluje i kao solo glazbenica u domeni suvremenog i elektroničkog jazz izričaja.
Osim na sceni glazbom se bavi kroz glazbenu pedagogiju, terapiju te vođenje glazbenih emisija i festivala, sinkronizacijom crtića, reklama, a radi i glazbu za kazališne i plesne predstave.
Sa svojim kvartetom često ju se može čuti na koncertnim daskama, kao i na važnijim zbivanjima uz koje savršeno odgovaraju zvukovi jazz klasika. Sa projektom Melita Lovričević & Friends nastupa na jazz festivalima i klubovima, uvijek u okruženju najrenomiranijih imena domaće scene poput Joe Kaplowitza, Luke Žužića, Davora Križića, Borka Rupene i brojnih drugih.
Ljubav prema managementu kontinuirano njeguje kao koorganizatorica jednog od najstarijih domaćih jazz festivala, Last Minute Open Jazz Festival u Balama.
Mario Igrec
Mario Igrec rođen je 1959. u Zagreb. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dugi je niz godina radio kao profesor gitare i pročelnik Jazz odjela.
Stalni je član sljedećih ansambala: Cubismo, Zagreb Jazz Portrait, Swing Again, Mario Igrec Jazz Project (Latin Jazz Project), Tro+Continuo, a do 2001. godine bio je članom i sastava Hot Club Zagreb. Povremeno je surađivao i s Big Bandom HRT-a, Orkestrom Hrvatske vojske, Folkestrom, Ninom Badrić, Elementalom, Davorom Radolfijem, Vannom, Jazzy Blefom, sastavom Cute i drugima.
U posljednje dvije godine surađuje sa Zgrebačkom filharmonijom i Orkestrom HNK-a te Tamburaškim orkestrom HRT-a.
Od nastupa izdvaja koncerte na jazz festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, BiH, Makedoniji i Jugoslaviji.
Surađivao je i s eminentnim stranim glazbenicima. Godine 2000. dobio je nagradu HGU-a Status za najistaknutijeg instrumentalista u 1999. godini u kategoriji jazz, latin, fusion i etno.
S grupom Cubismo u proteklom je razdoblju osvojio 20 diskografskih nagrada Porin, među kojima tri osobno – za aranžman te dvije za jazz kompoziciju.
Svemu treba pridodati brojne radio i televizijske nastupe.
Poslušajte ovaj duo na slijedećem linku: https://web.facebook.com/watch/?v=821499455378610&_rdc=1&_rdr

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *