Za vikend nas čeka odličan koncert – stižu Dno & Marko i Darko

Ovoga vikenda, točnije u subotu, 14.04. s početkom u 21:30h, pripremili smo zanimljivu koncertnu kombinaciju dva provjereno dobra benda koji će se predstaviti kninskoj publici u Cafe Baru A3 – Dno & Marko i Darko. Koncert organizira udruga Atribut, a upad je 20 kn. Nešto više o gostima možete pročitati i poslušati u nastavku teksta.

Grupa Dno osnovana je krajem 2014. godine nakon raspada grupe Cherkezi United. Gitarist Davor i bubnjar Nino željeli su nastaviti svirati, pa im se igrom slučaja pridružio i basist Oleg. Svi članovi benda aktivno su prisutni na underground i alternativnoj sceni još od početka 90-ih godina, a svirali su u raznim punk-rock, hard core i sličnim bendovima. S obzirom na bogato iskustvo, bend je odlučio strpljivo graditi karijeru lišen grozničave potrebe da što prije izađe u javnost i prezentira svoju glazbu, što su iskoristili za temeljit i dugotrajan rad na smišljanju i aranžiranju autorskih pjesama. Krajem 2016. godine u splitskom studiju Bozon snimili su demo-snimke koje su uvod u pravo studijsko snimanje.

Marko i Darko – zadnje dvije godine jedna od najvećih zagrebačkih klupskih atrakcija, već lagano kultni garage-blues duo (gitara/vokal, bubanj) koji je karijeru započeo s obradama Mississipi hill country blues klasika (crni muzičari okupljeni 90-tih oko etikete Fat Possum Records: R.L. Burnside, Junior Kimbrough, Fred McDowell…), da bi danas njihovim repertoarom dominirale gomile vlastitih stvari na tromeđi garaže, bluesa i punka, iako hill standarde tipa “Shake ‘Em On Down” i “Skinny Woman” nikada nisu izbacili iz repertoara. Usporedbe benda s The Black Keys i Jon Spencer Blues Explosion nisu slučajne. Jedini band na sceni koji može svirati i po nekoliko sati a da pritom nimalo ne dosadi, isporučuje svoju verziju bluesa – garažnog i masnog, s povremenom punk energijom i ozbiljnom žestinom koja bruji u kostima, žari i trese.
Za razliku od mnogih domaćih bendova, Marko i Darko ne boje se zvuka gitare kojim možeš rezati zrak kao slastičar nožem tortu, vatrenih baraža bubnjeva i urlanja u mikrofon. Time se ovaj simpatični duo pridružio onoj galeriji malobrojnih, a zapravo ponajboljih hrvatskih bendova koje široka publika neće ni upoznati jer se pravovjerno drže žanrovske profilacije, prljavog rock’n’rolla i engleskog jezika.

Marko i Darko, live @ Jiggy bar

https://www.youtube.com/watch?v=eymSb7iYN4Q

Plakat:

Dno - Marko i Darko